Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εκπαοδεύοντας τον σωστό καταναλωτή που κρύβεις μέσα σου








Εκπαιδεύοντας τον σωστό  καταναλωτή που κρύβεις μέσα σου

Πάντα μου αρέσει να βλέπω την  λύση, το διέξοδο μέσα από κάθε δυσκολία .Το ίδιο έχω κάνει και με την οικονομική δυσχέρεια που βολτάρει τον τελευταίο χρόνο στην ζωή κ στο πορτοφόλι των περισσότερων ελλήνων.
Αυτό που μας λείπει είναι η έλλειψη οργάνωσης των οικονομικών μας κ ο σωστός τρόπος που καταναλώνουμε υλικά αγαθά  . Πρέπει να δούμε από την αρχή την πραγματική ή όχι ανάγκη μας σε κάθε αγορά μας .Τι σημαίνει ? Το αγοράζω γιατί το χρειάζομαι ή γιατί απλά το είδα και μου άρεσε, δηλαδή δημιούργησα εγώ την ανάγκη ενώ δεν τον χρειάζομαι?
Ας δούμε την χρήση του κινητού μας .Έχουμε σύνδεση κ ξεφεύγουμε με τον χρόνο ομιλίας κ τελικά ξοδεύουμε μεγάλα ποσά στο ταμείο. Η λύση είναι απλή μετατροπή  του σε  καρτο-τηλέφωνο. Όλες οι εταιρείες τηλεφωνίας έχουν φροντίσει για την μετατροπή αυτή( χωρίς να χάσετε τον αριθμό σας) τόσο και για δωρεάν χρόνο ομιλίας με την αποστολή sms  .Κάντε έρευνα αγοράς ,ρωτήστε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας κ δείτε τελικά τι είναι προς το συμφέρον σας.
Την ίδια έρευνα ως σωστός καταναλωτής θα κάνετε κ στην χρήση του οικιακού σας τιμολογίου τηλεφωνίας και χρήσης του διαδικτύου. Είστε σίγουροι πως με την υπάρχουν σα επιλογή σας έχετε τον χαμηλότερο λογαριασμό ? Μήπως θα πρέπει να δείτε και άλλες προτάσεις από εταιρίες με ανάλογες υπηρεσίες? Μήπως θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο σας και να δείτε αν υπάρχουν νέα πακέτα με χρόνο ομιλίας κ χρήσης του διαδικτύου? Σκεφτείτε τον πραγματικό  χρόνο που χρειάζεστε σε σταθερά και κινητά κ κατά πόσο χρειάζεστε την ύπαρξη σταθερής γραμμής. Κάντε τους υπολογισμούς  κ τις αλλαγές ή στο υπάρχον συμβόλαιο σας ή να αλλάξετε εταιρεία .Και μην ξεχνάτε να διαβάζετε τα μικρά γράμματα σε κάθε συμβόλαιο, Ρωτήστε αν  θα υπάρξει χρηματική ποινή διακοπής του προβλεπόμενου χρόνου του παραμονής στον παροχό σας και αν θα υπάρξει χρέωση σε υπηρεσίες αναγνώρισης κλήσεων , εμφάνιση του αριθμού σας  και ενεργοποίηση του τηλεφωνητή. Δεν είναι όλα δωρεάν και τίποτα δεν χαρίζεται .
Επιστροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην χρήση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει και η χρήση του αυτοκινήτου γίνεται σαν τις  επικίνδυνες αποστολές .Η έκδοση της μηνιαίας κάρτας για τραμ, τρόλευ, λεωφορεία, τρένο (ησαπ) και μετρό στοιχίζει 45 ευρώ και μην ξεχνάτε πως η ανανέωση της γίνεται έως και τις 6 κάθε μήνα αλλά μην το αφήσετε τόσο αργά. Οι έλεγχοι των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί και το πρόστιμο είναι σχεδόν ο βασικός μισθός υπαλλήλου.
Όλα σπιτικά …σαν της γιαγίας .Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και νοστιμότερο και κάνει καλό στην τσέπη από το σπιτικό μαγειρεμένο φαγήτο μας. Δεν χρειάζεται να έχετε τελειώσει σχολή chef και ότι παραγγέλνετε απέξω ,σίγουρα μπορείτε να το ετοιμάσετε σπίτι στην κουζίνα σας. Ετσι θα τρώτε όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγιεινά τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο. Την ίδια συνήθεια εφαρμόζετε και με τον καθημερινό καφέ .Αν υπολογίσετε περίπου στα 1,90 με 2,30  τον καφέ σας.Χρειάζεστε τουλάχιστον ένα το πρωί και έναν το μεσημέρι …κάντε απλά την αριθμητική πράξη.
Δεν το καταλαβαίνουμε ως πόσο γιατί χρησιμοποιούμε  κέρματα αλλά από την επόμενη μισθοδοσία σας ,αφαιρέστε αμέσως 150,00 .Γιατί ? Αυτό είναι το ποσό περίπου που ξοδεύουμε για τον καφέ μας κάθε μήνα .Ακριβώς το ίδιο ποσό  ξοδεύουμε στην κατανάλωση τύπου σνακ .
Μήπως το κοινωνικό τιμολόγιο της δεη σας αφορά ? Το οικονομικό τιμολόγιο αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ,όπως άτομα χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους κ άτομα με ειδικές ανάγκες ( ΑΜΕΑ) . Το κοινωνικό τιμολόγιο εφαρμόζεται στις  πρώτες 800 κιλοβατόρες της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και το ποσοστό της έκπτωσης που εφαρμόζεται είναι 20% για τα άτομα χαμηλού εισοδήματος πολύτεκνους και 30% στους μακροχρόνιους άνεργους .
Εκμεταλλευτείτε σωστά τις προσφορές μέσα από το διαδίκτυο. Οι προσφορές και τα sites που τα προωθούν έχουν πετύχει για ένα και μόνο λόγο. Σου δημιουργούν την ανάγκη να αγοράζεις .Δες τις πραγματικές ανάγκες σου και αν καλύπτεσαι ή όχι από κάθε προσφορά. Με την ίδια λογική κινήσου σε σούπερ μάρκετ και χώρους πολυκαταστημάτων. Προσφορές πάντα θα υπάρχουν .Χρησιμοποίησε την λίστα στις αγορές σου στο μάρκετ και τήρησε την με αυστηρότητα. Η κάθε αγορά σου σήμερα χρειάζεται σκέψη ,όχι παρόρμηση . Μην αφήσεις τον υπερκαταναλωτισμό σου να σε κυριεύσει σαν την ΛΙντα Μπλερ του εξορκιστή.
Το μποστάνι μου ή αγρότης καλλιεργεί στην ταράτσα του….ακούγεται περιέργο αλλά το τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 38.000 πολίτες έχουν γίνει αγρότες .Τι σημαίνει ? Αξιοποιήσε τον χώρο στο μπαλκόνι σου ,στην ταράτσα σου, σε μεγάλες και μικρές γλάστρες και φτιάξε το δικό σου κήπο με τον δικό σου μαιντανό , βασιλικό,ντομάτες κλπ. Αξιοποιήσε το χώρο του κήπου σου είτε στο χωρίο είτε στο εξοχικό σου.Το κόστος είναι μηδαμινό και κυριολεκτικά αποφέρει καρπούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια: