Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Co-sleeping & Bed-sharing. Τα ναι και τα όχι.

positive-co-sleeping

Πριν δύο μήνες περίπου ξύπνησα από το ταρακούνημα του σεισμού στο κρεβάτι μας. Το ότι φοβάμαι πολύ τους σεισμούς είναι γνωστό σε όσους με ξέρουν. Είμαι ικανή να μη κοιμάμαι για βράδια. Η Σοφία κοιμόταν χωρίς να έχει καταλάβει κάτι στη κούνια της μέσα στο δωμάτιο μας. -Την νύχτα την κοίμιζα και την έβαζα στην κούνια της μήπως και κοιμηθεί παραπάνω ώρα.Ξύπναγε ενδιάμεσα βέβαια και κατά τις 6 που ξημέρωνε την έπαιρνα στο κρεβάτι μας διότι με βόλευε να τη θηλάζω και την κρατάγαμε εκεί μέχρι να σηκωθούμε.- Εννοείται μετά το σεισμό η Σοφία κοιμάται μαζί μας κάθε βράδυ. Γιατί τα λέω αυτά και που θέλω να καταλήξω; Μα φυσικά στο co-sleeping που άργησα να το μάθω και για 4 μήνες σηκωνόμουν κάθε 3 με 4 ώρες να θηλάσω με αποτέλεσμα να μη κοιμάμαι καλά και να είμαι σα ζόμπι όλη μέρα. Διαβάζοντας λοιπόν κάποια άρθρα θα σας γράψω για τα καλά αλλά και τα κακά του co-sleeping.

Co-sleeping είναι η πρακτική να κοιμάται το μωρό κοντά σε έναν ή και στους δύο γονείς σε αντίθεση με το να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο, η οποία είναι διαδεδομένη σε αρκετά μέρη του κόσμου. Το bed-sharing (co-bedding) ή αλλιώς το μοίρασμα του κρεβατιού του γονιού με το παιδί του, είναι ένας τρόπος εφαρμογής του co-sleeping.
Οι υποστηρικτές του πιστεύουν πως το κρεβάτι των γονιών είναι το μέρος που ένα μωρό ανήκει. Ευνοεί το θηλασμό, το δέσιμο του μωρού με το γονέα καθώς και ότι διευκολύνει το συγχρονισμό του κύκλου ύπνου της μητέρας και του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτή να καταφέρνει να κοιμάται περισσότερο.
Η αντίθετη άποψη στηρίζεται σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς και υποδεικνύουν αύξηση του ρίσκου ασφυξίας σε σχέση με τα μωρά που κοιμούνται μόνα τους στην κούνια. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συστήνει στους γονείς να μοιράζονται μεν το δωμάτιο τους με το μωρό τους (room-sharing), αλλά χωρίς να μοιράζονται το κρεβάτι τους (bed-sharing). Η Αμερικανική Επιτροπή Καταναλωτών Ασφάλειας Προϊόντων (CPSC) προειδοποιεί τους γονείς να μην τοποθετούν τα μωρά τους για ύπνο στο κρεβάτι των ενηλίκων, διότι κινδυνεύουν με πνιγμό ή στραγγαλισμό. Και φυσικά υπάρχει και ο φόβος ορισμένων γονιών ότι μπορεί να πλακώσουν το μωρό τους χωρίς να το καταλάβουν. Βέβαια, όλες αυτές οι ενστάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεραστεί με κάποια νέα gadgets σχεδιασμένα να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η προέκταση κρεβατιού, που είναι στην ουσία μία κούνια με την μία πλευρά της ανοιχτή για να επικοινωνεί με το κρεβάτι σας, αλλά και κάποια mini κρεβατάκια που τοποθετούνται ανάμεσα στους γονείς.
Στις δυτικές κοινωνίες η εφαρμογή του ύπνου μεταξύ μητέρας, πατέρα και βρέφους θεωρείται παράξενο, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Οι γονείς διδάσκονται ότι το co-sleeping θα κάνει το βρέφος πολύ εξαρτώμενο στους γονείς ή υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος πνιγμού.
Ωστόσο, τέτοιες απόψεις δεν υποστηρίζονται από τις ανθρώπινες εμπειρίες παγκοσμίως, όπου πιθανόν για εκατομμύρια χρόνια, τα βρέφη κοιμόντουσαν διπλά συνήθως στη μητέρα, για να επιβιώσουν.
Πιο πρόσφατα υποστηρίχτηκε από ειδικούς φροντίδας βρεφών ο αποχωρισμός του βρέφους με ελάχιστη επαφή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αποθαρρύνθηκε η αλληλεξάρτηση βρέφους-γονέα με υψηλή γονική επαφή.
Στην πραγματικότητα, οι ελάχιστες ψυχολογικές έρευνες που είναι διαθέσιμες, προτείνουν ότι τα παιδιά που έχουν κοιμηθεί με γονείς σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και ασφάλεια, προσαρμόστηκαν καλύτερα ως ενήλικες από ότι εκείνα που ενθαρρύνθηκαν να κοιμηθούν χωρίς γονική επαφή ή επιβεβαίωση.
Ο φόβος πνιγμού του βρέφους έχει μια μακρά και περίπλοκη πολιτιστική ιστορία. Πολύ πριν το μεσαίωνα, η «κάλυψη» ή ο εσκεμμένος πνιγμός των βρεφών ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους φτωχούς των πολυπληθών πόλεων. Αυτή η μορφή βρεφοκτονίας οδήγησε τις εκκλησιαστικές αρχές να θέσει νόμους που απαγόρευαν τους γονείς να κοιμούνται με τα παιδιά τους.
Επίσης, έγινε συχνή η εφαρμογή της χρήσης αλκοόλ ή οπιούχων ουσιών σε βρέφη για να κοιμηθούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μωρά δεν ξυπνούσαν και έτσι υπέθεταν ότι οι μητέρες πιθανόν να τα είχαν «πλακώσει».
Επίσης, τα βρέφη εύκολα υποκύπτουν σε ασφυξία σε χώρους γεμάτους καπνό.
Σε κάποιες δυτικές χώρες, οι υπεύθυνοι υγείας, προωθούν το μήνυμα ότι η επαφή μητέρας και βρέφους στον ύπνο αυξάνει τις πιθανότητες του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Η ερεύνα όμως στην οποία βασίζεται αυτό το μήνυμα δείχνει ότι ο κοινός ύπνος είναι επικίνδυνος μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανέχεια ή η μητέρα είναι καπνίστρια.
Μερικοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εξάγουν αυτό το μήνυμα σε άλλες κουλτούρες. Ωστόσο, στην Ιαπωνία για παράδειγμα, όπου ο κοινός ύπνος είναι πολύ κοινότοπος, τα ποσοστά είναι από τα κατώτερα σε όλο τον κόσμο, το οποίο δείχνει ότι πιθανόν αυτή η ρύθμιση να βοηθά να καταπολεμηθεί το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Όμως τα βρέφη χρειάζονται την συνεχή προσοχή και επαφή με άλλα ανθρώπινα όντα επειδή δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, δεν μπορούν να ζεσταθούν μόνα τους, να κινηθούν ή να ταϊστούν έως σχετικά αργότερα στη ζωή τους.
Η μεγάλη νευρολογική ανωριμότητα κατά τη γέννα και η αργή ωρίμανσή τους, κάνει τη σχέση βρέφους-μητέρας πολύ σημαντική. Ο εγκέφαλος του βρέφους είναι το 25% του ενήλικου βάρους του κατά τη γέννηση του, ενώ τα περισσότερα θηλαστικά γεννιούνται με το 60-90% του ενήλικου εγκέφαλου τους.
Πέρα από ένα φυσικό χαρακτηριστικό του είδους μας, η συνεχής εγγύτητα στη μητέρα κατά τη βρεφική ηλικία γίνεται απαραίτητη από την ανάγκη να τρεφόμαστε συχνά. Το ανθρώπινο γάλα αποτελείται από σχετικά χαμηλές ποσότητες λιπαρών και πρωτεϊνών, και υψηλά ποσοστά άμεσα απορροφημένης και μεταβολισμένης ζάχαρης. Έτσι, ο κύκλος πείνας ενός βρέφους είναι σύντομος, όπως και ο χρόνος που περνά σε βαθύ ύπνο.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι η συνήθεια αποχωρισμού βρέφους και μητέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι περισσότερο πολιτιστικής ιστορίας παρά θεμελιώδους φυσιολογικής η ψυχολογικής ανάγκης.
Ο ύπνος λοιπόν στο κρεβάτι της μαμάς δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλες επιλογές, αρκεί οι γονείς να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις ασφαλείας:
  • Να μην καπνίζουν. Έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο μαζί με γονείς καπνιστές και το ΣΑΒΘ, αλλά όχι για γονείς μη καπνιστές.
  • Να μην πίνουν ποσότητες αλκοόλ (πάνω από ένα – δύο ποτά).
  • Να μη χρησιμοποιούν κατασταλτικά φάρμακα όπως αντιϊσταμινικά, αγχολυτικά κλπ.
  • Να μην παίρνουν ναρκωτικές ουσίες.
  • Η μητέρα να μην είναι υπερβολικά κουρασμένη, με μειωμένες αντιδράσεις.
  • Η μητέρα να θηλάζει. Το μωρό που πίνει μπιμπερό δεν πρέπει να κοιμάται μαζί με τη μητέρα του. Έχει βρεθεί ότι οι μητέρες που δεν θηλάζουν κοιμούνται με την πλάτη τους στο παιδί και αντιδρούν πολύ λιγότερο στις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντίθετα η θηλάζουσα μητέρα κοιμάται σε μια στάση που προστατεύει το παιδί και γυρίζει συχνά προς το παιδί στον ύπνο της ώστε να το ταΐσει ξαπλωτά. Ο θηλασμός προστατεύει από το ΣΑΒΘ.
  • Το μωρό να μην γεννήθηκε πρόωρο ή λιποβαρές.
  • Το μωρό να μην έχει πυρετό ή οξεία ασθένεια.
  • Να χρησιμοποιείται πλατύ κρεβάτι ενήλικα και όχι καναπές ή πολυθρόνα.
  • Το δωμάτιο να μην είναι πολύ κρύο. Να μη χρειάζεται βαρύ σκέπασμα που θα μπορούσε να ζεστάνει υπερβολικά το μωρό.
  • Το δωμάτιο να μην είναι υπερβολικά ζεστό. Θερμοκρασία 18-22 βαθμών Κελσίου είναι ιδανική.
  • Το μωρό να μη φοράει υπερβολικά πολλά ρούχα – όχι περισσότερα από όσα φορούν οι γονείς.
  • Το μωρό να τοποθετείται ανάσκελα, στη μέση του κρεβατιού, ανάμεσα στους γονείς ή με μαξιλάρια στις άκρες για να μην πέσει από το κρεβάτι.
  • Να μην έχει το παιδί από κάτω του μαξιλάρι.
  • Το στρώμα του κρεβατιού να μην είναι μαλακό, να μη βουλιάζει.
  • Να μην υπάρχουν επικίνδυνα για να παγιδευθεί το παιδί κενά ανάμεσα στο κρεβάτι και το στρώμα.
  • Να μην σκεπάζουν το μωρό ποτέ πάνω από το λαιμό. Τα σκεπάσματα να είναι στερεωμένα στα πόδια του κρεβατιού.
  • Να σκεπάζουν το μωρό με ελαφριά βρεφική κουβέρτα ή σε υπνόσακο. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους βιώνουν πιο ζεστές συνθήκες σε σύγκριση με εκείνα που κοιμούνται ξεχωριστά. Ωστόσο τα μωρά που κοιμούνται με τη μαμά τους μπορούν και διατηρούν επαρκή θερμορρύθμιση επιτυγχάνοντας ομαλή θερμοκρασία σώματος σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
  • Να μην κοιμάται άλλο παιδί ή κατοικίδιο στο ίδιο κρεβάτι.
  • Να μην αφήνουν το μεγαλύτερο μωρό μόνο του σε κρεβάτι ενήλικα.
 Μετά από όλα αυτά όσες μανούλες κοιμάστε με τα μωράκια σας, όπως κι εγώ, μπορείτε να νιώσετε πιο ήρεμες και να ξέρετε τι να απαντάτε σε όλους όσους σας επικρίνουν. 
 
Πηγές: http://pediatros-thes.grwww.mitrikosthilasmos.comwww.happyparenting.gr
πηγή μου για το υπέροχο αυτό κέιμενο είναι το παρακάτω ιστιολόγιο 
http://www.princessofia.eu/co-sleeping-bed-sharing/



αξίζει να το επισκεφτείτε και να γίνετε μέλη του ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: